El periódico digital comarcal
Espadán - Mijares - Onda


Viernes, 8 de diciembre de 2023

L’equip de govern de la Diputació de Castelló presenta un projecte de pressupost de 188 milions d’euros “històric i per a enfortir l’economia provincial i fer costat als ajuntaments”

08/12/2022 | 13:21 h
Comentarios
0

L'equip de gover de la Diputación de Castellón, coformat pel PSPV-PSOE i Compromís, ha presentat un orjecte de pressupost de la insitució provincial que ascendirà a 188,2 milions d'euros, xifra que representa un increment del 5,84% respecte als de 2022 i del 31,4% respecte als últims dissenyats en 2019 per l'anterior administració del PP. Una quantitat molt elevada que permetrà implantar la carrera professional i es veurà incrementada amb la incorporació de romanents, segons destaca una nota del seu gabinet de comunicació.

En paraules del president dela Diputació i alcalde de Suera, José Martí Garcia, són uns «pressupostos històrics, els pressupostos de la gent, els que necessita la província per a superar un moment tan convuls com l'actual de tensions inflacionistes i costos desmesurats de l'energia». Destaca també que s'han elaborat en clau europea consignant partides per a impulsar plans provincials de transició energètica i digital i la remodelació integral del complex de Penyeta Roja, condicionats a la consecució de Fons Europeus Next Generation EU. La decisió guarda coherència amb la tesi de Martí que «els xicotets pobles d'interior no han de quedar al marge dels fons europeus», segons transcriu la nota, que continua així:

'Els comptes de #MésCastelló per a 2023 seran els més elevats i inversores de la història i consoliden la tendència expansiva iniciada per l'actual administració progressista amb els seus primers pressupostos de 2020. El president explica que s'han elaborat «per a enfortir l'economia provincial i fer costat als nostres ajuntaments en un context molt complicat, en el qual les polítiques socials municipals seran determinants». Afegeix que «volem ajudar els ajuntaments a desenvolupar projectes que generen activitat econòmica i contribuïsquen a crear llocs de treball i combatre la despoblació».

Mà estesa a l'oposició

El president ha reiterat la crida al consens a l'oposició, a la qual torna a oferir la mà estesa i afig que els pressupostos «són bons» i «perfectament poden ser assumits» per tots els grups». També ha recordat que «els acords sempre són ben vistos per la ciutadania i els desacords solen enfadar a l'opinió pública».

Quatre grans eixos

#MésCastellógira entorn de quatre grans eixos: Més Municipalisme (34 milions d'euros), Més Ciutadania (92 milions d'euros), Més Creiximent (25 milions d'euros) i Més Sostenibilitat (26,3 milions d'euros).

Més Municipalisme

Els 34 milions d'euros d'aquest eix responen a la voluntat de consolidar les elevades transferències de recursos als ajuntaments efectuades en els últims exercicis per a afavorir la igualtat d'oportunitats, la cohesió territorial i el benestar de la ciutadania.

El seu màxim exponent és el Fons de Cooperació Municipal amb el qual la Diputació de Castelló tornarà a transferir 15 milions d'euros en 2023, dels quals 6 ja es consignen en el document de pressupostos. La resta es completarà amb romanents. Gràcies al Fons els ajuntaments de la província es repartiran 21 milions d'euros: 15 aportats per la Diputació i 6 per la Generalitat Valenciana. Són recursos incondicionats que els ajuntaments destinaran al que consideren necessari.

José Martí ha recordat que la Diputació de Castelló ha introduït en el Fons factors de discriminació positiva per als xicotets municipis i en referència a les accions de la Diputació d'Alacant i els partits conservadors contra aquest Fons ha alertat que sense ell «els xicotets municipis entrarien en col·lapse». Per al president, el Fons de Cooperació és «just, democràtic i dona el mateix tracte a tots els ajuntaments, enfront del model del passat en el qual els alcaldes anaven a demanar a palau, amb major o menor èxit, segons les seues afinitats polítiques».

En 2023 es mantindran el Fons de Municipis Turístics i el Fons contra la Despoblació, que s'activaran amb els romanents.

D'altra banda, es consolidarà el Pla Castelló Avança d'inversions a dos anys dotat, amb 30 milions d'euros.

Més Ciutadania

Aquest epígraf contempla partides que sumen 92 milions d'euros, dels quals 31,5 milions d'euros es transferiran a l'Hospital Provincial perquè continue sent un centre de referència i prestigi en oncologia, oftalmologia i salut mental.

Per la seua part el Consorci Provincial de Bombers disposarà de 22,6 milions d'euros.

S'incrementa a més la partida per a de Benestar Social fins a situar-la en 10,3 milions d'euros per a continuar avançant cap a una societat més solidària, igualitària i justa. I es destinen 9 milions d'euros al funcionament de Penyeta Roja. Per a polítiques d'igualtat 660.000 euros i 1 milió d'euros per a remodelar el centre de tecnificació esportiva de Penyeta Roja.

Més Ciutadania també és Cultura, àrea que comptarà amb quasi 11 milions d'euros per a una ambiciosa gestió que manté el circuit provincial de cultura portant espectacles a tots els pobles. A més, s'adquirirà un tercer *Bibliobús.

Una altra de les àrees de Més Ciutadania és Esports, que disposarà de 5,1 milions d'euros per a grans esdeveniments, ajudes a clubs i esportistes i l'esport base. A les grans proves que habitualment se celebren a la província cal sumar l'anunci del president que la Volta Ciclista a Espanya retornarà a la província en 2023.

Més Creiximent

Els 25 milions d'euros de Mes Creiximent són per a consolidar el creixement de l'economia provincial.

Es dedicaran 9,6 milions d'euros a la millora de les carreteres de la Diputació i de camins rurals i pistes forestals. Segons Martí, «una de les principals preocupacions de les alcaldesses i els alcaldes».

Pel que respecta al Patronat Provincial de Turisme s'incrementa de 6 a 6,4 milions d'euros i es destina 1 milió d'euros al Concurs Ceràmic de Regeneració Urbana (CRU). A més, 2,8 milions d'euros aniran a la modernització de la Diputació amb noves tecnologies i 1,2 milions d'euros al Pla Provincial d'Ocupació.

Més Sostenibilitat

La Diputació de Castelló destinarà 26,3 milions d'euros a Sostenibilitat, dels quals 16,2 milions d'euros són per a garantir el proveïment d'aigua i el sanejament en tots els pobles, i la implementació del Pla Director de l'Aigua.

#MésCastellóconstitueix una aposta decidisca per l'economia circular, invertint 3,4 milions en educació ambiental i recollida selectiva de residus porta a porta. També es destinen 4,1 milions a la revaloració de residus agrícoles i ramaders i 1,8 milions al Pla Provincial de Transició Energètica.

Medi Natural compta amb 1,1 milions d'euros, dels quals 835.000 aniran al Pla Provincial contra els Mosquits.

Santiago Agustí, diputat d'Hisenda

Per part seua, el diputat d'Hisenda, Santiago Agustí, ha posat en valor el fet que en els quatre anys de la legislatura s'hagen presentat quatre pressupostos dins del termini i en la forma escaient per a començar l'any següent amb els nous comptes públics en vigor. Quatre pressupostos que «en realitat són cinc, perquè el de 2020 va caldre reestructurar-ho per la irrupció de la pandèmia». Sobre aquest tema, ha afegit que el govern de progrés que componen PSPV-PSOE i Compromís «funciona, està donant els seus fruits des de la corresponsabilitat i el respecte, deixant en evidència el mantra que tant utilitza el Partit Popular que és l'únic partit que sap gestionar».

Agustí ha finalitzat dient que els pressupostos de 2023 incorporen un increment de tres milions d'euros per a fer front al pagament de salaris i seguretat social dels treballadors públics, incloent una consignació de 300.000 euros per a la instauració de la carrera professional.

Ignasi Garcia, Compromís

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha assenyalat que «el pressupost rècord» de #MésCastellóposa de manifest que «l'equip de govern sap governar en coalició prioritzant el suport als ajuntaments per a enfortir serveis bàsics i acompanyar-los en la transició cap a una economia més circular, més sostenible i més justa, que fa front al repte demogràfic».

Ha destacat la importància del Pla Director de l'Aigua, del Pla de Transició Energètica, la posada en marxa de les plantes de purins per a la realització de agrocompost i biocombustibles o el Pla de Transició Digital.

Garcia ha finalitzat dient que «per quart any consecutiu hem aconseguit alliberar els pressupostos de la Diputació del clientelisme i els hem posats al servei de la ciutadania», acaba transcrivint la nota del gabinet de comunicació de la institució provincial.

Comentarios:
0
TU COMENTARIO
Nombre