El periódico digital comarcal
Espadán - Mijares - Onda


Jueves, 18 de julio de 2024

José Martí Garcia fa balanç de dos anys al front de la Diputació de Castelló i anuncia com alcalde que Suera tindrà de 12 a 14 naixements aquest any 2021 en la lluita contra la despoblació

30/06/2021 | 20:15 h
Comentarios
0

(7 fotos) El president de la Diputació de Castelló i alcalde de Suera, José Martí Garcia, ha mantingut el matí d'aquest dimecres un desdejuni de treball amb representants de mitjans de comunicació per a fer balanç dels seus dos primers anys al front de la institució provincial. Al final de tot, Martí ha anunciat que Suera espera per a aquest any 2021 de 12 a 14 naiximents, "el que significa que va avant la nostra lluita contra la despoblació dels pobles de l'interior".

L'acompanyaven la majoria del seu equip de govern, tant de Partit Socialista del País Valencià, com de Compromís, des del cap de setmana passat Més Compromís.

José Martí ha destacat la seua aposta pel municipalisme i per la política de proximitat i de suport a les alcaldesses i els alcaldes de la província que ha posat en marxa, en entendre que "la Diputació, si té sentit, és en la seua condició d'ajuntament d'ajuntaments". Si bé encara li queden 10 municipis per visitar, assegura que té el ferm propòsit que que "abans que finalitze el present estiu ja haja pogut estar en els 135 municipis de la província [fins ara porta 50.000 kilòmetres recorreguts]", segons destaca la nota del Gabinet de Comunicació de la institució provincial, que es transcriu íntegra a continuació.

Martí considera fonamental "trepitjar el terreny" i "dialogar amb els alcaldesses i els alcaldes, amb la societat civil i amb la major part possible de la ciutadania", raó per la qual destaca la importància dels cimeres amb alcaldes realitzades en les diferents comarques durant el procés d'elaboració dels pressupostos de la institució de 2020 i 2021. Un diàleg que també ha practicat en la pròpia Diputació amb els socis de govern de Compromís i amb les forces en l'oposició de Partit Popular i Ciutadans "perquè encara que hi haja discrepàncies, la confrontació no ha de prevaldre en el debat públic".

No obstant això, Martí ha recordat que està al capdavant de la Diputació del canvi representant al Partit Socialista, raó per la qual s'estan impulsant mesures que porten els distintius de socialdemòcrata i d'esquerres, com la creació de l'àrea d'igualtat i l'aprovació del primer pla d'igualtat de la institució, o les apostes per la transparència, la memòria històrica, la normalització lingüística i, sobretot, "la lluita contra aqueixa forma de desigualtat que representa la despoblació".

El repte demogràfic

"Sense oblidar-nos dels grans municipis, que també s'han vist beneficiats perquè hem doblegat el fons de cooperació municipal", les polítiques transversals de la Diputació van destinades a fer front al repte demogràfic, per al que s'han introduït importants millores en el Pla 135 i s'han activat projectes determinants com el Pla Director de l'Aigua, el Pla d'Ocupació Municipal, el Pla de Residus, la potenciació dels serveis socials, les escoles matineres, les unitats de promoció de l'autonomia personal, les unitats de concialiación familiar, les tendisques multiservei, les comunitats energètiques, la millora de carreteres i l'adequació de pistes i camins rurals, entre un llarg etcètera de projectes.

El president ha recordat que "han sigut dos anys molt difícils marcats per la pandèmia, en els quals en els moments de major complicació ha sigut possible arribar a acords". També s'ha pogut treballar amb agilitat gràcies a l'esforç de les treballadores i els treballadors de la casa, "que ens han ajudat a donar una resposta eficaç davant la gravetat del moment".

Santi Pérez Peñaroya, Partit Socialista

El portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez Peñarroya, també ha posat en valor "l'ambient de consens existent en la Diputació", encara que ha mostrat la seua preocupació davant la deriva que sembla mostrar la nova direcció provincial del Partit Popular, "que llança missatges de major radicalitat, amb proclames que res tenen a veure amb les necessitats dels municipis i que s'allunyen molt del que ens demanen les alcaldesses i els alcaldes del propi PP". No obstant això, ha insistit en què "la Diputació del canvi continuarà apostant pel diàleg en tots els fronts, com a l'Hospital Provincial".

Pérez ha assenyalat que el gran objectiu és la reactivació de la província amb accions dirigides al fet que els ajuntaments tinguen més recursos i major capacitat d'oferir serveis als seus ciutadans, per al que s'han aprovat diferents programes que sumen prop de 30 milions d'euros: Pla 135, Pla Reactivem Obres, Fons de Cooperació i Fons de Despoblació.

També ha posat en valor la gestió realitzada en l'àrea de carreteres, en la qual s'inverteixen a l'any 4,9 milions d'euros en el condicionament i manteniment dels 725 quilòmetres de la xarxa provincial. A més, s'ha referit a l'aposta per la millora de la seguretat viària, ampliant mitjanes i cunetes i renovant la senyalització horitzontal d'aquestes vies".

Ignasi Garcia Felip, Compromís

El grup Compromís, en paraules del seu portaveu Ignasi Garcia Felip, fa un "balanç positiu" en l'equador del mandat del govern del canvi en la Diputació de Castelló. "Hem consolidat les polítiques de Compromís d'acord amb la nostra visió del territori i del paper d'aquesta institució, com a acompanyant dels ajuntaments, especialment dels més xicotets, per a dotar-los dels serveis bàsics que assentaran una transició econòmica i social basada en la justícia territorial i climàtica". "No podem deixar a ningú arrere i treballem per a assegurar l'emancipació dels municipis en aquesta nova era que ens exigeix més sostenibilitat i interconnectivitat en tots els sentits".

En aquesta línia, el portaveu valencianista s'ha referit als plans amb els quals les àrees de Sostenibilitat i de Promoció Econòmica i Internacionalització, coordinades pel mateix Garcia i pel diputat Pau Ferrando Tàrrega, respectivament, estan implementant aquestes polítiques. Entre elles, ha destacat el Pla Director de de l'Aigua i el Pla d'Eficiència Hídrica Municipal, el Pla de Transició Energètica per al foment de comunitats locals enfront del model de la MAT, i l'aposta pionera en l'Estat pel servei d'Educació Ambiental en tots els municipis de la província, per al foment de l'economia circular, a més de l'impuls de la recollida selectiva porta a porta i la reactivació de les plantes de purins de la Diputació i el suport en la redacció dels Plans Locals de Residus, en la línia del nou PIR valencià i de les directrius europees per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Quant a l'àrea de Promoció Econòmica i Internacionalització, Garcia ha defensat l'increment de pressupost, fins a dos milions d'euros, del Pla d'Ocupació, "que enguany han sol·licitat els 135 ajuntaments de la província", així com el llançament del Pla de Digitalització i del servei de Sostenibilitat Empresarial en els CEDES, amb els quals la Diputació acompanyarà a empreses, cooperatives i autònoms en l'assoliment dels ODS. En aquest procés està sent essencial la renovació per cinc anys del Centre Europe Direct Castelló i el seu paper en la divulgació d'informació i eines per a implantar la doble transició ecològica i digital que promou el Pacte Verd Europeu, així com la transferència de coneixement que aporta el nou programa Talent Rural de pràctiques professionals en entitats situades en municipis d'interior.

Finalment, el portaveu de Compromís ha manifestat que "hem donat sentit polític a una institució que s'usava com a eina electoral" i ha assenyalat dos factors que "estan caracteritzant la gestió d'aquest govern: la coordinació institucional amb la Generalitat i el diàleg constant amb alcaldesses i alcaldes".

Comentarios:
0
TU COMENTARIO
Nombre

Últimas:

Unas setenta personas en la XIX ruta senderista de la Mancomunidad Espadán Mijares, en Fuentes de Ayódar

15/04/2024 | 15:25 h

(50 fotos) Unas setenta personas han participado este sábado 13 de abril en la XIX ruta senderista de la Mancomunidad Espadán Mijares, que este año se ha desarrollado íntegramente en el término municipal de Fuentes de Ayódar.