El periódico digital comarcal
Espadán - Mijares - Onda


Domingo, 16 de junio de 2024

La depuradora mancomunada de Suera i Tales, situada en aquest últim municipi, i la d’Aín participen en el projecte ‘Covid Water’ de la Diputació de Castelló i l’empresa FACSA

06/06/2020 | 15:30 h
Comentarios
0

(10 fotos) El president de la Diputació de Castelló i alcalde de Suera, José Martí Garcia, i el diputat de Cicle Integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia, acompanyats per l'alcalde de Tales i president de la mancomunitaat Espadà Millars, Vicente Juan Prades Ramos, han visitat aquest divendres l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) mancomunada de Suera i Tales, situada en aquest terme municipal, lindant amb el terme d'Onda, per a presentar el projecte ‘Covid Water'.

Aquest programa es desenvoluparà a les depuradores gestionades per la Diputació als municipis de menys de 5.000 habitants, a càrrec de l'empresa FACSA. Per això estava també present el seu president, Erique Gimeno, el director general de la companyia, José Claramonte, així com pel director de l'àrea de depuració, Luis Basiero, la tècnica d’I+D+i del Grupo Gimeno, Núria Zamorano, i el responsable de les EDAR de Diputació, Fernando Mañas, així com l'enginyer dela corporació provincial Ignacio Sangüesa.

El projecte ‘Covid Water’ d'investigació sobre SARS-CoV-2 s'expandix a la província de Castelló gràcies a la col·laboració entre la Diputació de Castelló i FACSA i té com a principal objectiu la detecció del material genètic del virus causant de la malaltia en aigües residuals. També s'estudiaran les depuradores d'Aín (que pertany com Suera i Tales a la Mancomunitat Espadà Millars), Eslida, Traiguera, La Jana, Vall d’Almonacid, Algímia d’Almonacid i Vall d'Alba.

La informació obtinguda amb aquest projecte, a partir de la detecció i quantificació del material genètic, permetrà generar una alerta primerenca en els municipis de la possible presència de persones infectades pel virus, independentment que manifesten o no símptomes, segons destaca una nota del gabinet de comunicació de la Diputació.

Per a això, es realitzarà un seguiment dels nivells de càrrega vírica en les depuradores dels municipis seleccionats. D'aquesta manera, la iniciativa contribuirà a millorar la prevenció de futurs rebrots, aportant indicadors que faciliten la presa de decisions de mesures que han demostrat ser eficaces per a frenar l'expansió del virus, com són el confinament i el distanciament social, afegeix la nota.

Al final de la visita, Martí, ha assenyalat que «ens sembla molt adequat col·laborar amb un projecte d'aquestes característiques que implica institucions públiques i empreses privades i que té com a objectiu ajudar a combatre el virus i els seus efectes. La pandèmia ens ha de fer reflexionar «sobre la importància de la ciència en les nostres vides i en la nostra realitat, alguna cosa que es posa clarament de manifest en aquest projecte. La ciència és un element fonamental de desenvolupament i esperem que cada vegada sapiem més del virus», segons transcriu la nota.

Per la seua banda, el diputat provincial de Cicle integral de l’Aigua, Ignasi Garcia, ha manifestat que «aquest projecte resultarà de molta utilitat a partir d’ara, que la població d’aquests municipis augmenta pel trasllat del veïnat de segona residència. Aquesta circumstància demogràfica dels pobles d’interior permetrà localitzar de manera precoç i precisa la presència i dimensió d’aquests possibles rebrots», en transcripció de la nota.

Segons ha explicat, Nuria Zamorano, a investigació s'està duent a terme a partir de la combinació de la informació demogràfica, epidemiològica i ambiental dels municipis amb les dades obtingudes de la presa de mostres en les aigües residuals de les diferents estacions depuradores. «Aquesta informació serà posteriorment integrada en l'eina digital ‘Covid Water’, que combina avançats sistemes d'informació geogràfica amb recursos d'intel·ligència artificial i anàlisis massives de dades», ha indicat Zamorano.

La tècnica d’I+D+i del Grupo Gimeno ha explicat que stà previst que l’estudi es duga a terme durant, com a mínim, tres mesos, cosa que permetrà fer un seguiment detallat de l’evolució de l’epidèmia per Covid-19 a les comarques de Castelló durant les fases de desescalada i 'nova normalitat'.

 

Comentarios:
0
TU COMENTARIO
Nombre

Últimas:

Unas setenta personas en la XIX ruta senderista de la Mancomunidad Espadán Mijares, en Fuentes de Ayódar

15/04/2024 | 15:25 h

(50 fotos) Unas setenta personas han participado este sábado 13 de abril en la XIX ruta senderista de la Mancomunidad Espadán Mijares, que este año se ha desarrollado íntegramente en el término municipal de Fuentes de Ayódar.