El periódico digital comarcal
Espadán - Mijares - Onda


Viernes, 3 de mayo de 2024

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, seguirà sent el ‘sereno’ en la XXIV Mostra Etnològica Suera un poble al carrer

02/01/2020 | 22:52 h
Comentarios
0

(189 fotos de la XXIII Mostra) El president de la Diputació Castelló, José Martí Garcia, participarà activament en la XXIV Mostra Etnològica Suera, un poble al carrer, que se celebrarà diumenge 5 de gener, en la qual assumirà la representació de l'antic 'sereno' del poble, a més d'assumir el paper de l'alcalde de l'època, càrrec que també ostenta en l'actualitat.

No és ni un pessebre, ni una fira medieval, sinó una mostra etnològica pionera a la província de Castelló, que en paraules del mateix Martí, consisteix “en una representació coral d'un poble que, a l'espera de vinguda dels Reis Mags d'Orient, ofereix el millor dels seus costums i tradicions, recuperant el seu ahir per a guanyar el demà”. La intensa jornada festiva culmina amb l'arribada de Gaspar, Melcior i Baltasar carregats de regals per als xiquets.

La Mostra Etnològica ‘Suera, un poble al carrer’ se celebra cada any, normalment el diumenge anterior a la festivitat de reis, raó per la qual en 2020 aconsegueix la seua màxima expressió en coincidir amb la cavalcada dels mags.

Els actes començaran a primera hora del matí amb la participació de la pràctica totalitat de les veïnes i els veïns del poble que eixiran al carrer  degudament abillats per a recuperar els oficis, vestits i formes de vida populars que la modernitat ha arraconat.

El tret d'eixida es donarà a les 10.30 hores amb la concentració en la plaça del poble i el pregó de l'alcalde cridant a la festa. A partir d'aqueix instant, totes les persones que visiten Suera podran gaudir coneixent els vells oficis, indumentàries, ferramentes de cultiu, costums, personatges de la vida social i els menjars amb les quals s'alimentaven els avantpassats d'aquest poble que té el seu origen en diversos poblats àrabs que van quedar units amb la conquesta cristiana.

Suera es disposa a viure una intensa jornada de diumenge carregada d'actes en la qual no faltaran ni el tradicional despertar de l'aurora ni la matança del porc. Aquesta última, complint la normativa vigent, no es realitzarà de manera pública. També es podrà gaudir dels ‘aguinaldos’ i dels tocs de campana.

L'atractiu per al públic és gran perquè podrà degustar bunyols, orelletes, figues albardaes o carabasses al forn; i visitar les tavernes i comprar productes típics al forner, el carnisser, el melero i altres botiguers. També podrà gaudir amb les exposicions en les quals habitants del poble  mostren les seues millors vestimentes i aixovars, i parlar amb els integrants dels diferents oficis d'antany com a ferrers, espardanyers o comerciants de garrofes. A més, podran presenciar i descobrir com es fa el formatge tradicional o les albardes.

Perquè no falte de res, de tant en tant aniran recorrent les calles personatges típics i històrics, com el tractant de cavalleries, la dona amb la tina al cap, el ‘pellero’, el ‘pollero’, el seré o un grup de xiquets anant a escola o jugant a la birla. I, per descomptat, les clavariesas, acompanyades per la banda de música assistiran a l'ofrena al Crist de la Clemència.

Havent dinat seguirà la festa i per si el fred fora intens, l'organització té preparat el xocolate de rigor.

I ARRIBEN ELS REIS…

Però la festa no s'acaba amb la posta del sol perquè en arribar la nit un llaurador veurà al lluny una flama que li portarà a alertar d'un possible incendi, raó per la qual en la plaça del poble es tocarà a foc. Així començarà, aquest any a les 18 hores, la representació teatral Els Reig Mags de Suera i, a continuació, la baixada de tota la gent al Raval per a contemplar com al lluny, per una corba, entre les torxes dels seus patges, avancen ses majestats (140 fotos de la cavalcada de reis de 2018).

El moment culminant es viurà a la plaça Major quan Gaspar, Melcior i Baltasar siguen rebuts per l'alcalde i president de la Diputació de Castelló, que llegirá l'evangeli, realitzen l'adoració a l'interior de l'església i des de l'escenari procedisquen a repartir els joguets als xiquets. Un dels principals protagonistes d'aquest final de festa és la figura del Jesuset adorat a l'interior del temple, que cada any representa l'última criatura nascuda a Suera.

Comentarios:
0
TU COMENTARIO
Nombre

Últimas:

Unas setenta personas en la XIX ruta senderista de la Mancomunidad Espadán Mijares, en Fuentes de Ayódar

15/04/2024 | 15:25 h

(50 fotos) Unas setenta personas han participado este sábado 13 de abril en la XIX ruta senderista de la Mancomunidad Espadán Mijares, que este año se ha desarrollado íntegramente en el término municipal de Fuentes de Ayódar.