El periódico digital comarcal
Espadán - Mijares - Onda


Sábado, 27 de abril de 2024

Obren al Local d’Associacions d’Onda una oficina comarcal d’atenció a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura

04/12/2018 | 15:31 h
Comentarios
0

(15 fotos) Onda disposa des d'aquest dimarts al Local d'Associacions de la Safona d'una oficina d'informació i atenció a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura per a tota la comarca de la Plana Baixa.

Aquest projecte pilot està impulsat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i compta amb el suport de la Generalitat, amb l'objectiu d'elaborar un cens dels morts durant la Guerra i la dictadura. L'alcalde, Ximo Huguet Lecha, que ha visitat el local, compartit amb l'Aula UJI-Vila d'Onda, al costat de Gabriela Bravo Sanestanislao, Consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, ha afirmat que “és necessari que hi haja una reparació de la memòria històrica. Les administracions públiques hem de vetlar per la justícia, per la qual cosa és necessari que la ciutadania compte amb aquest nou servei i és un orgull que aquesta oficina s'haja decidit instal·lar en la nostra localitat, conscients de la importància que va a adquirir per a la comarca”, segons transcriu una nota de l'Ajuntament.

En l'acte de presentació també han intervingut Rosa Monlleó Peris, coordinadora de la Càtedra Interuniversitària Memòria Democràtica per l'UJI, i Vicent Gil Olmedo, Secretari General de la FVMP, que han destacat la necessitat de l'engegada d'aquest tipus de projectes. Tampoc han volgut perdre's aquest esdeveniment historiadors i personalitats públiques com José García Añón, Director General de Reformes Democràtiques; Alicia Piquer, Diputada en el Congrés de Diputats; Eugeni De Manuel Rozalén, Coordinador de la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica; o Alfredo Fornás, membre del Grup d’estudis d’Història Local i Fonts Orals de la UJI.

L'oficina és d'àmbit comarcal i funcionarà per cita prèvia, encara que podrà desplaçar-se a domicilis locals i d'altres municipis de manera puntual a sol·licitud de les víctimes o familiars de les mateixes. Aquest nou servei arreplegarà informació i dades sobre la repressió patida, la defunció o desaparició de la persona, lloc, data i altres referències rellevants, respectant sempre la normativa de protecció de dades de caràcter personal. Així mateix, facilitarà informació a associacions, administracions públiques, organismes o particulars sobre la legislació en matèria de memòria democràtica o històrica.

Aquestes no seran les úniques funcions d'aquest nou servei, sinó que també s'encarregarà d'organitzar xarrades, col·loquis i actes divulgatius en diversos municipis de la comarca. Uns altres de les seues comeses és elaborar programes educatius i publicar materials de recerca, per a donar a conèixer el que s'ha descobert amb aquests treballs. A més, col·laborarà en bases de dades o censos de més ampli abast incorporant els materials recopilats.

Gabriela Bravo ha explicat que les tres oficines amb les quals arranca aquesta iniciativa estaran operatives en les seues respectives localitats durant tres mesos i posteriorment es traslladaran a altres punts tal com es va acordar en el seu moment amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Per a la consellera, l'obertura d'aquestes oficines suposa “una mesura més per a la recuperació de la memòria democràtica valenciana mitjançant una acció tan humana i fonamental com és l'atenció personalitzada a les víctimes o als familiars d'aquestes”.

Per la seua banda, Rosa Monlleó ha assenyalat que, inclòs en aquest projecte, es contempla la recuperació de diversos espais que van viure temps de guerra, a través de la creació d'un itinerari didàctic i turístic que passaria per poblacions com Almenara, Nules, Vilavella, Vilamalur, i que finalitzaria a Onda, a l'entrada de la Cova de l’Algepsar, amb un centre d'interpretació històric. Cal recordar que dins dels Pressupostos Participatius, els onders van sol·licitar la recuperació d'aquesta cova, que es posarà en valor en 2019.

Finalment, Huguet ha ressaltat la importància d'aquest tipus d'estudis “que van destinats a rescabalar una sèrie de greuges que es van produir en temps foscos i que ens han de servir per a no repetir aqueixos errors. Però així mateix, la divulgació és important i pot resultar atractiva per a les generacions que no vivim aqueixos períodes de la nostra història”.

Comentarios:
0
TU COMENTARIO
Nombre

Últimas:

Unas setenta personas en la XIX ruta senderista de la Mancomunidad Espadán Mijares, en Fuentes de Ayódar

15/04/2024 | 15:25 h

(50 fotos) Unas setenta personas han participado este sábado 13 de abril en la XIX ruta senderista de la Mancomunidad Espadán Mijares, que este año se ha desarrollado íntegramente en el término municipal de Fuentes de Ayódar.